LIPOSOOMSED VITAMIINID – Mis on liposoom, liposoomsed vitamiinid ja nende peamised kasutegurid?

Lühidalt öeldes on liposoomsed vitamiinid ja teised toidulisandid liposoomi (mis on väike rasvarakkude tasku) pakendatud toitained. Selline pakendamise viis mitte ainult ei aita säilitada toitaineid, vaid võib parandada ka nende imendumist kehas.

Tõhus imendumine ongi tegelikult just see peamine põhjus, miks liposomaalseid toidulisandeid traditsioonilistest paremaks peetakse.  Aga, liposoomsetel vitamiinidel on teisigi eeliseid.

Siin loos kirjutamegi kõigest, mida liposoomsete vitamiinide kohta teadma peaksid. Sellest mis on liposoom, mis on liposoomne tehnoloogia, mis on liposoomsed vitamiinid ja milliseid kasutegureid peale parema imendumise liposoomsetel vitamiinidel sulle veel pakkuda on.

Mis on liposoom?

Liposoomid on väikesed sfäärilise kujuga kunstlikud vesiikulid (vesiikulite ülesanne on ainete transport või säilitamine raku sees), millel on vähemalt üks lipiidide kaksikkiht ja mida saab luua kolesteroolist ja looduslikest mittetoksilistest fosfolipiididest. 

Liposoomid koosnevadki enamasti just fosfolipiididest, eriti fosfatidüülkoliinist (tuntud ka kui vitamiin B4), mis on tõhus antioksüdant ja mängib olulist rolli inimeste rakkude tuuma ja membraani ainevahetuses. Fosfolipiidid on peamised rakumembraani komponendid, moodustades membraani fosfolipiidse kaksikkihi (2).

Liposoom on tuletatud kahest kreekakeelsest sõnast: “Lipos”, mis tähendab rasva ja “Soma”, mis tähendab keha. See viitabki peamiselt rasvast ehk lipiididest koosnevale rakumembraani sarnasele sfäärilisele (kerajale) kaksikkihile. 

Seega, liposoomid sarnanevad oma ülesehituselt rakkudega. Täpsemalt, liposoomi lipiidide kaksikkiht on struktuurilt ja koostiselt väga sarnane kõiki meie keharakke katva membraaniga. 

Ja just seetõttu, et nad meie endi keharakke jäljendavad, toimivadki liposoomid kui äärmiselt kasulikud ja tõhusad vahendid mille abil tagada paljude erinevate toitainete kohaletoimetamine ja imendumine (1).

Lisaks biosaadavusele on liposoomid paljulubavad mitmete erinevate ravimite ja toitainete kohaletoimetamiseks ka oma suuruse ning hüdrofoobse (kalduvus vett tõrjuda või veega mitte seguneda) ja hüdrofiilse (kalduvus veega seguneda, lahustuda või nö märjaks saada) iseloomu tõttu (9).

Liposoomsed vitamiinid ja liposoomne tehnoloogia – läbimurre toidulisandite tehnoloogias

Liposoompreparaatide revolutsioon põhineb looduslikul nähtusel. Nimelt püüavad fosfolipiidid teatud tingimustel vedelikke lipiidimullidesse. See, kas need vedelikud sisaldavad vitamiine, mineraale või mikroelemente, ei oma liposoomi (rasva) jaoks tähtsust. Seda vitamiini, mineraalaine ja teiste ainete kinnipüüdmise ehk ümbritemise nähtust lipiidide poolt nimetatakse ka kapseldamiseks. Vesilahustes olevad olulised ained on seega juba moodustumise faasis automaatselt liposoomide poolt ümbritsetud. 

Liposoomidega rikastatud toiduaine on seega “liposoomne”, kui toidus sisalduv esmane toimeaine on suletud liposoomidesse.

Toimub süntees, mis võimaldab vitamiine, mineraale või mikroelemente kergemini transportida. Mis tahes toimeaine eesmärk on jõuda transportimise käigus limaskesta ja sooleepiteelirakkude kaudu vereringesse ning sealt rakku.

Liposoomi nimetus kerkis esmakordselt esile 1964. aastal, kui Briti hematoloog dr Alec D. Bangham ja R. W. Horne katsetasid instituudi uut elektronmikroskoopi, lisades kuivadele fosfolipiididele negatiivset värvi (Kumar et al. 2010, Bangham 1993). 

Peale avastamist kasutati liposoome peamiselt ravimite (nagu näiteks vähiravimite) tõhusaks kohaletoimetamiseks rakku. Kuid kuna liposoomsetel vitamiinidel või mis tahes muud tüüpi toidulisanditel on alternatiivsete traditsiooniliste toidulisandite ees mitmeid märkimisväärseid eeliseid, siis on viimastel aastatel selle põneva tehnoloogia suurt potentsiaali hakatud üha enam hindama, pidevalt edasi arendama ja kasutama ka toidulisandite valdkonnas (7). 

Liposomaalse kapseldamise (mitte segi ajada füüsiliste kapslite kapseldamisega) tehnoloogia on tipptehnoloogiline meetod liposoomide valmistamiseks, mis kapseldavad erinevaid aineid.

Liposomaalse kapseldamise tehnoloogia süsteemil on ainulaadsed omadused, mis aitavad parandada toidulisandite imendumist ja tõhusust.

Liposomaalse kapseldamise tehnoloogia:

  • sarnaselt rakumembraanidele, mähib toitained kahekihilisse fosfolipiidmembraani,
  • kaitseb toitaineid seedesüsteemi eest,
  • tagab tervete liposoomide maksimaalse imendumise vereringesse,
  • transpordib toitained otse rakkudesse kus neid kõige rohkem vaja on,
  • saavutab toitainete püsivama vabanemise,
  • kaitseb toitaineid oksüdatsiooni, pH ja temperatuuri eest,
  • kaitseb toitainete ära kasutamist soolestiku mikrobioomi poolt.

Kuna liposoom sarnaneb oma ehituselt rakumembraaniga ehk rakukestaga, siis on selle transportimine rakku oluliselt efektiivsem kui teiste mitte-kapseldatud ainete transport. Selle tulemuseks on peaaegu täielik aine kohaletoimetamine. Taolise optimeeritud imendumise kaudu saab oluliselt suurendada ka biosaadavust, mis toimeaine mõju maksimeerib.

Liposomaalsete preparaatide tõhusust on lihtsam mõista, kui arvestada traditsiooniliste suukaudsete mitteaktiivsete (vs bioaktiivsed) tablettide-kapslite aeglasemat imendumist ja madalamat biosaadavust. Seega ilmneb üha enam, et erinevate asendamatute toitainete – vitamiinide, mineraalide – kapseldatus liposoomides toob kaasa märkimisväärsed tervisemõjud ravi vajavate inimeste igapäevaelus.

Liposoomsed vitamiinid ja mineraalained ning nende kasutegurid – kuidas liposoomsed toidulisandid toimivad ning miks nad paremad on?

Liposoomid on orgaanilised ained, mis on valmistatud fosfolipiididest, mis on ehituskivideks ka inimese rakkudes. Need toimivad tõhusate kohaletoimetamise mehhanismidena toiduainete ja toitainete transportimiseks olulistesse kudedesse ja organitesse. 

Liposoomid kaitsevad toitaineid soolestikus leiduvate seedemahlade poolt lagunemise eest ja nii satub molekul otse soolestikku ning sealt edasi vereringesse. Tänu liposoomidele, millel on rakumembraaniga sarnane struktuur, imendub see kergesti ja selles sisalduvad toitained vabanevad rakku.

Liposoomide kasutamine ravimite kohaletoimetamise hõlbustamiseks on juba avaldanud suurt mõju paljudele biomeditsiini valdkondadele. On näidatud, et need on kasulikud terapeutiliste ühendite stabiliseerimiseks, rakkude ja kudede omastamise takistuste ületamiseks ning ühendite bioloogilise jaotumise parandamiseks sihtpunktidesse. 

See võimaldab kapseldatud ühendite tõhusat kohaletoimetamist sihtkohtadesse, minimeerides samal ajal süsteemset toksilisust. 

Liposoomidel on mitmeid omadusi, mis muudavad need paljude toidulisandite jaoks ideaalseks. Järgnevalt on toome ära liposoomsete vitamiinide ja teiste liposoomsete toidulisandite 5 peamist eelist (7).

Liposoomsete vitamiinide ja teiste liposoomsete toidulisandite ning ravimite 5 peamist eelist:

1. Liposoomsed vitamiinid, mineraalid ja teised toidulisandid on paremini imenduvad

Paljudel toidulisanditel on madal imendumismäär ehk biosaadavus, mis tähendab tegelikult lihtsalt seda, et sinu keha peab tablettide ja kapslite lagundamiseks ning sealt toitainete kättesaamiseks palju tööd tegema. Liposoomsete vitamiinide imendumiskiirus võib olla aga ligi kaheksa korda suurem kui teistel manustamise viisidel. 

See on kiirus, millega toimeaine jõuab sinu vereringesse. Mida suurem on toimeaine biosaadavus, seda suurem on selle mõju organismile (3, 7, 10). 

See on oluline eelis kõikidele toidulisandite tarbijatele, ennekõike on liposoomsed vitamiinid ja mineraalained olulised aga just neile, kes põevad kroonilisi haigusi, kelle raku ainevahetus on nõrgenenud ja ei toimi enam nii efektiivselt kui peaks või, kes on parasjagu haigestunud ja vajavad mingi vitamiini või ravimi kiiret toimet.

Liposoomid võivad toitaine biosaadavust suurendada lausa kuni 8 korda.

Liposoomid imenduvad eelistatult sooleseinast ehk sooleseina rakkudest, kuna need koosnevad fosfolipiididest niisamuti nagu ka meie rakumembraanid. Normaalse rasvade imendumise kaudu satuvad toimeained seejärel otse enterotsüütidesse (soolerakkudesse) ja sealt edasi lümfisüsteemi kaudu verre. 

Seega saab vältida ka esmast metabolismi ehk ainevahetust. Eriti oluline on see just nende inimeste jaoks, kellel on maksafunktsioon mõne kurnava haiguse tagajärjel nõrgaks jäänud ning organismil on kiirelt toitaineid nagu vitamiine ja mineraalaineid ning teisi organismi tööks olulisi aineid vaja (4).

2. Liposoomid kaitsevad toitaineid lagunemise eest

Kui toidulisandid liiguvad läbi keha, siis need lagunevad. See tähendab, et seedemahlad, ensüümid ja soolebakterid interakteeruvad toidulisandiga ning muudavad toidulisandi seetõttu sageli vähem tõhusaks. Seda tüüpi lagunemine toimub tavaliselt traditsiooniliste toidulisandite puhul. Liposoom pakub aga toitainetele mao karmi keskkonna ja ensüümide lagundava toime eest loomulikku kaitset, võimaldades neil sel moel nö ellu jääda ning ettenähtud viisil ka töötada (5, 7).

Liposoomse kapseldamise puhul on tõestatud, et nii suudetakse stabiliseerida kapseldatud aineid ning kaitsta neid erinevate väliste tegurite ning ka ensümaatiliste muutuste eest (5). Seega on liposoomidel tugev kaitsev funktsioon. 

3. Liposoomsete vitamiinide puhul piisab väiksematest annustest 

Kuna liposoomid imenduvad kehas kergesti, saavad liposoomsete vitamiinide kasutajad toidulisanditest rohkem kasu, sest manustada on vaja väiksemaid annuseid. See on ökonoomne nii toidulisandite tootjatele kui ka nende tarbijatele. Samuti vähendab liposoomsete vtamiinide tarbimine teatud toitainete kõrvalmõjusid (7).

4. Liposoomid kõrvaldavad lisaainete vajaduse

Paljud toidulisandid sisaldavad erinevaid lisaaineid, nagu mahuained, glaseerained, paakumisvastased ained, želatiin jne. Liposoomsed vitamiinid selliseid lisaaineid aga ei vaja, sest nende tootmisel kasutatakse orgaanilisi materjale (7).

5. Liposoomid võivad tervisele ka täiendavat kasu pakkuda

Liposoomitehnoloogiat kasutatakse paljudes vitamiinides ja muudes toidulisandites, nagu näiteks liposoomses C-vitamiinis, liposoomses D-vitamiinis ja mitmetes teisteski toidulisandites, aga liposoomidel on ka oma toiteväärtused. 

Nimelt mängivad liposoomid organismis üliolulist rolli asendades kahjustatud fosfolipiide, mis on olulised rakkude kaitsva membraani säilitamiseks. Seega, lisaks liposoomsetes vitamiinides sisalduvate toitainete kasulikkusele võivad liposoomid aidata säilitada ka sinu rakkude tervist.

Liposoomid mängivad organismis üliolulist rolli, asendades kahjustatud fosfolipiide, mis on olulised rakkude kaitsva membraani säilitamiseks (7).

LIPOSOOMSED VITAMIINID – Mis on liposoom, liposoomsed vitamiinid ja nende peamised kasutegurid? Bio Life - Soodsad tervisetooted