- Otsas
- Otsas
Päritolumaa: Dominikaani Vabariik
Parim enne: 23.10.2025
Kirjeldus: Toored kakaooad, mida on kuivatatud madalal temperatuuril. Rikkaliku maitsega, toitvad.
Toiteväärtus 100g: energia 2707kJ/647kcal, rasva 50g,sh küllastunud rasvhapped 30g, süsivesikuid 32g, sh suhkur 2,0g, kiudaineid 21g, valk 12g, sool 0,10g.
Rikkalik magneesiumi, kaltsiumi, väävli, tsingi, raua, vase, kaaliumi ja mangaani allikas. Sisaldab polüfenoole, antioksüdante, flavonoide, B1, B2, B 3, B5, B9, E vitamiine, südamesõbralikku oleiidhapet, monoküllastumata rasvhappeid.
Toorkakao antioksüdantide mõju:
• Südameveresoonkonna tervis – avardab veresooni, vähendab vereklompide teket, parandab vereringet, reguleerib südamelööke ja vererõhku, alandab halba kolesterooli, vähendab insuldi ja südameatakkide riski.
• Kaitseb keskkonna- ja metaboolsete mürkide eest – parandab vabade radikaalide poolt põhjustatud kahjustusi ning võib vähendada teatud vähkide riski.
• Närviülekande andurid ehk neurotransmitterid: suurendab teatud neurotransmitterite taset ajus, edendab positiivset hoiakut, aitab kaasa taastumisele ja lihtsalt aitab end hästi tunda.
• Serotoniin – tõstab ajus serotoniini taset, toimides nii loodusliku antidepressandina, aitab suurendada heaolutunnet.
• Endorfiinid – stimuleerib endorfiinide eritumist, tekitades naudingulaadset tunnet, mis sarnaneb jooksjatel tekkivale tundele peale mitme kilomeetri jooksmist.
• Fenüületüülamiin – see tekib ajus siis kui inimene on armunud. Toimib nagu kerge tujutõstja ja antidepressant. Parandab keskendumisvõimet ja tõstab erksust.
• Anandamiin – „õndsuse kemikaal“, seda tekitab aju siis, kui tunneme end suurepäraselt. Kakao sisaldab mõlemaid N-atsüületanoolamiine, mis suurendavat ajutiselt ajus anandamiini taset.
• Magneesium – kakao on ülimalt rikas magneesiumi poolest. Magneesium tasakaalustab ajukeemiat, ehitab üles tugeva luustiku ja aitab reguleerida südamelööke ja vererõhku. Magneesiumi vaegus on seotud ülepingete, südamehaiguste, diabeedi ja liigeste probleemidega.
• Väävel – kakao on rikas nn ilumineraali ehk väävli poolest. Väävel aitab üles ehitada tugevad juuksed ja küüned, muudab naha kauniks, puhastab maksa ja toetab terve kõhunäärme toimimist.
• Esmavajalikud rasvad: on väärarusaam, et šokolaad teeb paksuks. Tegelikkuses on kakaovõis olevad rasvad tervislikud rasvad. Kakao sisaldab oleiinhapet, südamele kasulikku monoküllastamata rasva, mida leidub samuti oliivõlis – mis võib tõsta hea kolesterooli taset. Samuti aitavad kakaos olevad ained vähendada söögiisu.
Kasutamine: Toorkakao ube võib süüa ehedal kujul võib purustada (kohvijahvatajaga) väikesteks tükkideks. Lisada küpsetistesse, puistada jäätisele, lisada kokteilidele, segudele, suupistetele, müslile või kasutada magustoiduks.
Soovituslik päevane annus: 10-20 kakaouba.