Mahe metsik riis 250g
BL-147Päritolumaa: Tai
Parim enne: 31.07.2025
Metsik riis on teravilja maitse ja pähklise aroomiga. Annab roogadele originaalse välimuse ja maitse. Sobib ideaalselt eksootiliste roogade ja salatitega, sobib ideaalselt linnuliha, kala, hirveliha ja mereandidega.
100% mahe metsik riis
Toote toiteväärtus 100 g
Energiaväärtus on 1518 kJ / 358 kcal
Rasv 1,1g
küllastunud rasvhapped 0,2g
Süsivesikud 69g
sh suhkrud 2,5g
Valk 15g
Sool 0,02g
Metsik riis ehk Tuskaroora vesiriis
Metsik riis Zn, B1,B6-vitamiin, Mg, K, P, Cu
Heal lapsel mitu nime: must riis, metsik riis, indiaaniriis, Tuskaroora vesiriis.
Metsik riis on kõrge toiteväärtusega teravili, rikas täisväärtuslike valkude poolest, hea tsingiallikas, sisaldab B6-vitamiini, magneesiumi, kaaliumi, fosforit ja vaske.
Põhja-Ameerika Suurjärvistu ümbrusest pärit vesihein ehk metsik riis kasvab magejärvede mudaste kallaste soisel pinnasel. Peamised kasvukohad on Kanadas ja USA-s, kus muistsed indiaanlased seda sajandeid kasvatasid ja väga kõrgelt hindasid.
Metsikut riisi saadakse üheaastaselt 3 m kõrguseks kasvavalt taimelt. Selle hinnatud teravilja tootmist on hakatud eriti viimastel aastatel laiendama. Metsiku riisi viljelemine on kulukas, kuna taim on tundlik ilmastikuolude, veetaseme kõikumise ja taimekahjurite suhtes. Samuti on tülikas metsiku riisi saagikoristus. Tradistioonilisel viisil koristades painutatakse riisikõrred üle paadiserva ja küpsest viljapeast pekstakse riisiterad välja. Tänapäeval kasutatakse mehhaanilisi abivahendeid, mida võib nimetada väikesteks vesikombainideks.
Pestud, kuivatatud ja kestadest puhastatud metsiku riisi terad on peaaegu musta värvi, tavalise riisi teradest pikemad, sageli 1 cm pikkused. Kuivanud teradelt eemaldub kest kergesti. Metsikul riisil on krobeline tekstuur ja tuntavalt sarapuupähklit meenutav maitse. Enamasti tunneme seda riisi riisisegudes, kuigi looduspoodides on saadaval ka puhtal kujul. Metsiku riisi keetmisaeg on 45 min-1 tund.
Metsik riis on valgurikkam kui tavaline riis. Selle valgud on väärtuslikumad. Metsik riis on väga kõrge toiteväärtusega teravili.
Kasutamine:
Enne keetmist tuleb metsikut riisi pesta ja leotada mitu tundi. Metsik riis paisub peaaegu 4 korda. Keeta võib vees ja puljongis. Riis pannakse keema keevasse vette ja keedetakse 20 min. Leotamata riisi keetmisaeg on 40 min.
.
Toode võib sisaldada vähesel määral soja, pähkli või gluteeni osakesi.
Hoida kuivas ja jahedas (18±3°С)