- Otsas
Mahe linaseemned 250g
RHBLPäritolumaa: Tsehhi
Parim enne: 18.07.2026
Linaseemnetel on kergelt pähkline maitse. Suurepärane lisand müslitele, jogurtile, suppidele ja kondiitritoodetele.
Lina on kasvatatud juba aastatuhandeid ning linaseemnete kasulikkust tervisele on osatud hinnata sama kaua. Hippokrates kirjeldas linaseemnete abil kõhuvalude leevendamist ning Prantsuse imperaator Charlemagne pidas neist seemnetest koguni nii palju, et andis välja seaduse, mis kohustas neid tarbima.
Harilik lina on hinnatud kiutaim, kuid tema üliväärtuslikud seemned teevad sellest kultuurist ka hinnatud õli- ja toidutaime.
Linaseemned sisaldavad ohtralt iseloomulikku veeslahustuvat kiudainet, mis vähendab peale sööki verelipiidide tõusu, vähendades isu ja aidates kaotada liigset kehakaalu. Loomulikult aitavad kiudained ka parandada soolestiku tööd ning vähendades vere kolesteroolitaset, aitavad need ka südameinfarkti ja insuldi riski vähendada. Linaseemnetes sisalduvad limaained vähendavad põletikku, soodustavad kudede paranemist. takistavad mürgiste ainete imendumist soolestikus, takistavad kahjulike bakterite paljunemist ja liikumist soolestikus. Rasvõli sisaldab märkimisväärses koguses küllastumata rasvhappeid, millest peamised on alfa-linoleenhape ehk omega-3 ja linoolhape ehk omega-6.
Lisaks suurele kiudainete hulgale sisaldavad linaseemned ka alfa-linoleenhapet (ALA), mis on tugevalt põletikuvastase toimega. On leitud, et linaseemned pidurdavad vähkkasvajate arengut loomadel ja vähendavad vähiriski ka inimestel. Linaseemnete kolmas olulisem koostisaine on lignaanid – fütoöstrogeenid, millel on östrogeeni sarnane ja antioksüdantne toime. Need aitavad stabiliseerida hormonaalset taset, vähendavad premenstruaalsündroomi ja menopausi vaevusi ning vähendavad potentsiaalselt rinna- ja eesnäärmevähi riski.
Linaseemnete koostisained on paremini omastatavad jahvatatud kujul, kuid kuna sel moel need ka rääsuvad kõige kiiremini, siis on kõige parem jahvatada neid kodus kohviveski või blenderiga vahetult enne kasutamist.
Kuidas linaseemned meie toidulaual kasutust leiavad?
Linaseemneid kasutatakse eelkõige salatites, majoneesis, jogurtis, keefiris, smuutides, segatakse mee, puuviljade, hommikusöögihelvestega või müslis.
Samas ei tohiks linasaaduste tarvitamisega liialdada. Linaseemned sisaldavad glükosiid linamariini, millest pikemaaegsel kokkupuutel veega vabaneb ensüüm linaasi toimel vesiniktsüaniid ehk sinihape. Seega peaks linaseemnete säilitamisel jälgima, et nad ei märguks.
Toote toiteväärtus 100 g
Energiaväärtus on 1838 kJ / 446 kcal
Rasv 31g
küllastunud rasvhapped 2,7g
Süsivesikud 0g
sh suhkrud 0g
Valk 24,4g
Sool 0,08g
Sellel tootel on Veterinaar- ja Toiduameti märgis: EE-ÖKO-03
Päritolumaa: Hiina
Lisainfo: http://et.wikipedia.org/wiki/Linaseemned