Mahe spirulina pulber 100g
IN-493Päritolumaa: Hiina
Parim enne: 11.01.2026
Bio Sprulina sisaldab rohkesti rauda ja B12 ja B2 vitamiine. Spirulina aitab taastada ja tugevdada imuunsust, parandada vereloomet ja aitab üldise kurnatuse vastu.
TOOTE KIRJELDUS
Koostis: 100% bioloogiliselt puhas Sprulina (Arthrospira platensis). Ei sisalda säilitusaineid.
Toiteväärtus 100 g
Energia väärtus 1598 KJ / 382 kcal
Rasv, sealhulgas 5,7g
küllastunud rasvhapped 0g
Süsivesikud 12g
sealhulgas suhkur 0g
valk 69 g
sool 0,01 g
E-vitamiin 8,0 mg (66% *)
B1-vitamiin 2,7 mg (245% *)
B2-vitamiin 3,4 mg (242% *)
B3-vitamiin 86,5 mg (540% *)
kaalium 2400 mg (120% *)
kaltsium 980 mg (122%)
fosfor 510 mg (36% *)
magneesium 780 mg (207% *)
rauda 500 mg (3566% *)
seleen 57 mikrogrammi (103% *)
klorofüll 1,03%
Linoleenhape 810 mg
Toiteväärtus
Spirulinat on inimorganismil väga kerge seedida ning seda toodetakse toidulisandina mitmel kujul: rohelise peene pulbrina, tablettide või kapslitena. Spirulinal on äärmiselt suur valgusisaldus, suurem kui enamikul teistel taimsetel valguallikatel – kuivatatud spirulina taimest moodustavad ligikaudu 60% erinevad valgud.[5] Lisaks sisaldab spirulina ka kõiki organismile asendamatuid aminohappeid. Umbes 7% spirulinast moodustavad mitmed kasulikud rasvad ning lisaks leidub selles B-rühma vitamiine (B1, B2, B3, B6, B9), C-vitamiini ning rasvlahustuvaid D-, A- ja E-vitamiini.[1]
100 grammis kuivatatud spirulina taimes on 290 kilokalorit ning lisaks suurele valgusisaldusele ka mitmeid esmatähtsaid vitamiine, eelkõige B-vitamiine (v.a B12-vitamiin) ja mineraalaineid nagu raud ja mangaan.[5]
Kasulikkus tervisele
Spirulina kõrge toiteväärtus tugevdab organismi immuunsüsteemi ja suurendab seeläbi vastupanuvõimet nakkushaigustele. Lisaks sellele on kindlaks tehtud ka mõned kaasasündinud ja pärilikud haigused ning tervislikud seisundid, mida spirulina regulaarne tarbimine vähendada aitab. Spirulina kasulikud omadused organismile avalduvad ainult selle suukaudsel tarbimisel.[6]
Teaduslikult tõestatud näiteid spirulina kasulikust mõjust tervisele:
- allergiad – 2 grammi spirulina suukaudne tarbimine igapäevaselt 6 kuu jooksul leevendab täiskasvanutel allergilisi reaktsioone;
- diabeet – 1 grammi spirulina suukaudne tarbimine igapäevaselt 2 korda 2 kuu jooksul alandab veresuhkru taset;
- treeningusooritus – uuringud on tõestanud, et mehed suudavad joosta pikemaid vahemaid enne väsimuse tundmist, kui nad on 4 nädala jooksul tarvitanud igapäevaselt suukaudselt 6 grammi spirulinat;
- menopausi sümptomid – 1,6 grammi spirulina igapäevane suukaudne tarbimine 8 kuu jooksul vähendab ärevust ja depressiooni menopausi läbivatel naistel.[6]
Lisaks vajab märkimist, et spirulinas on ka ohtralt hea imenduvusega rauda, tehes sellest suurepärase aneemiat ennetava toidu. Võrreldes piimaga on spirulinas kaltsiumit 26 korda rohkem, mis teeb sellest ka äärmiselt hea toetaja luude ja hammaste tervisele. Klorofüll, millele viitab ka pulbri või tablettide erkroheline värvus, aitab kehast mürke väljutada. Spirulina toetab tervisliku mikrofloora arenemist soolestikus ning sel moel aitab ka pärmseene infektsiooni kontrolli all hoida.[1]
Puhas, mittesaastunud spirulina on hea vahend arseenimürgistuse raviks. Seda on näiteks ära kasutatud Bangladeshis, kus suur osa joogivett on arseeniga saastunud. Spirulina on äärmiselt vastupidav keskkonnatingimuste muutustele. Kõrge toiteväärtuse ja hea kohanemisvõime tõttu on spirulinal potentsiaal päästa inimesed näljahädast.[1]
Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/Spirulina