- Otsas
- Otsas
Päritolumaa: Türgi
Parim enne: 31.07.2025
Valge mooruspuu vilju nimetatakse nende koostisainete ja omaduste tõttu sageli "looduse aardeks". Neid soovitatakse erinevate haiguste, nt diabeedi korral. Need on ideaalne lisand kompottidele, magustoitudele ja marmelaadidele. Maitsevad suurepäraselt ka eraldiseisva suupistena.
Magusad mooruspuu marjad annavad üldist elujõudu, kaitsevad närvisüsteemi, toniseerivad neerude tööd, parandavad vere kvaliteeti (soovitatav aneemia puhul), hoiavad seedimise korras ja ravivad kõrget vererõhku ja diabeeti eelkõige veresuhkru taset tasakaalustades. Marjad sobivad krooniliste soole- ja maksavaevuste leevendamiseks. Hiinlased on murakalaadseid marju kasutanud ka seksuaaliha tõstmiseks. Mooruspuumarjade söömine ennetab juuste enneaegset hallinemist ja hõrenemist. Marjad mõjuvad palavikku alandavalt, valuvaigistavalt ja parandavad üldist meeleolu.
Mooruspuu mari sisaldab palju karotenoide, tanniine, kiudaineid, rauda, kaltsiumi ning vitamiine B2, B3, C- ja K-vitamiini, linoolhapet e. vitamiini F ja steariinhapet.
Soovitatav päevane kogus: 15-50g (peotäis) või rohkem.
Kasutamis viisid: Näksimiseks, lisa pudru sisse, jogurtisse või müslisse. Mooruspuu marjad sobivad ka suurepäraselt isetehtud tooršokolaadi valmistamiseks.
Toiteväärtus 100g kohta:
Energiat: 1442kJ / 340Kcal
Rasvad: 1,5g
sh.küllastunud rasvhapped: 0,3g
Süsivesikud: 75g
sh.suhkrud: 38g
Valku: 4,2g
Sool: 0,2g